Tuesday, November 28, 2006

Queen Victoria Building


Sydney ni samo Harbour Bridge in Opera house, je še veliko drugih stvari. Ena od takih je Queen Victoria Building v centru mesta. Stavba iz 19. stoletja, v kateri je v petih nadstropjih okoli 200 trgovin. Kot pravijo je to najlepši shopping center v Sydneju, kjer najdete tudi najdražje blagovne znamke. Predvsem pa so tu trgovine z oblačili.



Mogočna stavba, pa kljub vsemu izgleda dokaj mala v primerjavi z vsemi ostalimi visokimi stavbami. Ja, moji objektivi so žal min. 18mm in še crop. :(








Božični čas na južni polobli. Vsaj za enkrat še ni začutiti kak veseli december, kot smo tega navajeni v Sloveniji. Po trgovinah imajo okrašene smreke, kakšni medvedki z rdečimi kapicami... to pa je že skoraj vse. No, tukaj je bilo malo drugače. Na fotki, če malo boljše pogledate se vidi mogočna novoletna jelka, ki "raste" čez štiri nadstropja. Kolikor je odprtina v stropu, da se vidi v naslednje nadstropje, tako široka je jelka.


Še nekaj statistike o novoletni jelki: okrašena je s 15.000 Swarovski kristali, 40.000 lučkami, preko 8.000 kroglic, 3.700 vejami. Za to so potrebovali 30 dekoraterjev, 2 električarja in tudi 9 varnostnikov.
Toliko za lažjo predstavo, če pa je kdo, ki ne verjame, bila je posebna tabla ob jelki, ki sem jo slikala. Evo, dokaz je v mojem arhivu. :) Štet vsega tega pa jaz nisem šla. hehe
Če bi si pa hotela kak swarovski kristal sposodit, ni šlo. Jelka ima "deblo" visoko nekje 2 metra, in tam seveda ni vej z okraski, tudi na spodnji strani so samo lučke. Višje po nadstropjih pa je jelka zavarovana s steklom.

To je eden izmed premnogih nakupovalnih centrov v Sydneju. So še večji kot to, in nikoli nisem bila nora na shopping. No, tukaj vplivajo mogoče zemeljske sile name ali kaj, nemogoče se je upreti vsem tem trgovinam, ki ponujajo čuda in pol.
Primer Mayer trgovine v Melbournu: Ko ima trgovina 7 nadstropij, in se razprostira na dveh ulicah, čez cesto je kar tunel oziroma most in oznake v trgovini opozarjajo na kateri ulici in v katerem nadstropju se nahajaš. Potem pa ti ponujajo še popuste od 10% do 40% na skoraj vse kar prodajajo. Jah, kot bitka z mlini na veter.

No comments: