Friday, April 27, 2007

Franc Josef










Ledenik. Ogromno H2O v vseh oblikah.
In zakaj ravno Franc Josef? Nekega leta, ko je se vladal Franc Jozef, se je tu okoli potikal neki Avstrijec, ga nasel in poimenoval po vladarju. In si na tak nacin pridobil tudi kraljevski naziv.





Moj pohod na ledenik, po ledeniku, med vsemi ledenimi stenami, ko je med dvema ledenima stenama prostora na tleh za eno stopalo, in navzgor toliko, da pac nekako se prebijes kozi z nahrbtnikom, in so te stene visoke po kakih 5 m in se vec. In je okoli tebe le beli, moder led, voda in na tleh sneg... Pozabis na vse tiste visoke ledene stopnice in ko je zraven se vrv, vpeta v led, na kamenje, pa na meliscu, ko vse drsi, a imas na sreco fajne skornje in na skornjah zelezne, po moznosti dokaj rjave dereze... No, je bilo malo tezko na zacetku, a tolko boljse v vseh tistih prehodih med stenami.




Tezko opisat! Nekaj fotk je; na ledeniku sta bila oba fotoaparata, a bolj je bil oblegan Ixus. Sredi vse mokrote, ko kar med potjo delas snapshote... je vsekakor bolj varno za EOSa da je na suhem v nahrbtniku, a nekaj le je.

Jutri pa dalje, se bolj na jug Nove Zelandije.

3 comments:

andrejV said...

hmmm, si pa upaš.
Ledeniki so lahko precej zahrbtna stvar...te lahko preseneti razpoka tudi na stezici, kjer je pred tabo šlo že 1000 ljudi. Zato se po ledenikih hodi v ledeniški navezi (2 ali več ljudi). Upam, da nisi preceč razkirala. Sicer se je pa kot vidim vse srečno končalo...:)
Sm ti pa itak fauš. JS tud enkrat v NZ šu!

andrejV said...

P.S.: Upam, da si na mojem blogu opazila link do tvojega bloga :P
Ta je tam že dolgoooo časa :)

Nina said...

Hvala za opozorilo, da je tak nevarno sploh vedela nisem. Sem pa šla organizirano, tak da verjetno vsi ti lokalni vodiči že vedo kaj delajo.